Vaji i ullinjve mbron cilësinë e ushqimit

Shiko temën e mëparshme Shiko temën pasuese Shko poshtë

Vaji i ullinjve mbron cilësinë e ushqimit

Mesazh nga mendy prej Sat Sep 26, 2009 11:25 am



Në një studim të fundit, shkencëtarët kanë zbuluar se antioksiduesit e grupit të polifenoleve, të cilat janë pjesë të vajit të ullirit, mbrojnë cilësitë e mishit dhe produkteve të tij.

Listës së gjatë të efekteve pozitive dhe veprimeve parandaluese të ullinjve dhe vajit të ullirit, shkencëtarët australianë dhe argjentinas, pas një studimi të përbashkët, ia kanë shtuar edhe një efekt tjetër.

Proceset po thuajse të pashmangshme të oksidimit, të cilët shkaktojnë prishjen e shijes, aromës, ngjyrës dhe cilësisë së ushqimit, prodhuesit i luftojnë duke shuar antioksidues. Deri së fundi janë përdorur antioksiduesit sintetik BHA (butilhidroksianizol) dhe BHT (butilhidroksitoluen), por përdorimi i tyre gjithnjë e më pak zvogëlohet, paralelisht me gjetjen e antioksiduesve natyrorë.

Antioksiduesit natyrorë si ekstraktet bimore, tokoferoli (vitamina E) dhe acidi askorbik (vitamina C), gjithnjë e më shumë preferohen si zgjidhje për zgjatjen dhe ruajtjen optimale të ushqimit.

Atyre iu bashkohet edhe oleuropeina dhe metaboliti i tij, hidroksi-tirozoli, nga vaji i ullirit, si antioksidues shumë të fuqishëm. Sipas rezultateve të fundit, shtimi i tyre zvogëlon oksidimin e yndyrave për 63-83% te mishi i viçit dhe ruan kualitetin e tij.
avatar
mendy
Moderator
Moderator

Numri i postimeve : 1062
Registration date : 19/03/2009

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Shiko temën e mëparshme Shiko temën pasuese Mbrapsht në krye

- Similar topics

 
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi